Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mało pracochłonne danie, można je przygotować wcześniej i odgrzać. Rezygnując z chilli będzie daniem chętnie jedzonym przez dzieci.

  • 15 min

Składniki:

  • wołowina - ½ kg
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    papryka czerwona - 1 szt.
    papryczka chili - ½ szt.
    fasola czerwona - ½ puszki
    kmin rzymski - ½ łyżeczki
    sos sojowy - do smaku
    pomidory bez skórki - ½ puszki
    oliwa - 1 łyżka
    sól - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.
  • 3. Podaję gorące z białym ryżem, z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany.

Porady

Choć danie pochodzi z bardzo odległej, bo teksańsko-meksykańskiej kuchni myślę, że jest bardzo w naszym polskim guście, zwłaszcza, gdy za oknem mróz lub słota.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować