Chałka z nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Super chałka na drugie śniadanie dla dużych i małych łasuchów.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 230 g mąki
    14 g świeżych drożdży
    125 ml mleka
    1 żółtko
    30 g cukru
    50 g masła, roztopionego
    16 g cukru wanilinowego
    1/2 małego słoiczka nutelli
    garść orzechów laskowych drobno pokrojonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasto drożdżowe

Chałka z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtko , mąkę. Wyrobić ciasto jak na drożdżowe. Dodać przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować kwadrat 40 na 40. Posmarować cienko nutellą i zawinąć w rulon jak roladę. Przekroić na pół zwiniętą roladę nie docinając do końca z jednej strony ( zostawić 1,5 cm). Zawijać tak wokół te dwa końce. Spleść ciasto i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Na koniec posmarować białkiem w tych miejscach gdzie nie ma nutelli. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Najlepiej smakuje z dżemem wiśniowym lub sama.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować