Cebula faszerowana mięsem mielonym i serem

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wybierzcie naprawdę duże cebule, bo łatwiej będzie usunąć pierścienie ze środka i zmieścić dużo farszu.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cebule duże- 8 sztuk
    Mielona wieprzowina (lub mięso z indyka)- 300 g
    Szalotka- 1 szt.
    Czosnek- 1 ząbek
    Natka posiekana -2 łyżki
    Oregano suszone -1 łyżeczka
    Passata pomidorowa- 5 łyżek (albo 2 łyżki koncentratu)
    Olej -1 łyżka
    Krojone pomidory- 400 g (1 puszka)
    Kilka gałązek mięty
    ser gouda- 8 plastrów
    Sól i pieprz
    Cukier
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Cebula faszerowana

Cebula faszerowana mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obierz, odetnij górę. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru (po łyżeczce), włóż cebule. Gotuj przez 10-15 minut, wyjmij i odstaw do wystudzenia.
    Posiekaj czosnek i szalotkę. Rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż szalotkę i czosnek.Kiedy zmiękną wrzuć mięso, smaż przez 5 minut, dodaj oregano, natkę i passatę (lub koncentrat i 3-4 łyżki wody), przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze 5 minut. Przestudź.
    Z cebul usuń środki – zostaw 3-4 największe pierścienie. Część pierścieni (z dwóch lub trzech cebul) posiekaj i wymieszaj z krojonymi pomidorami.Sos przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia.
    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nafaszeruj cebule, ułóż na warstwie sosu, zapiekaj przez 20-25 minut. 5 minut przed końcem ułóż po plastrze sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować