Cebula faszerowana mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obierz, odetnij górę. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru (po łyżeczce), włóż cebule. Gotuj przez 10-15 minut, wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Posiekaj czosnek i szalotkę. Rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż szalotkę i czosnek.Kiedy zmiękną wrzuć mięso, smaż przez 5 minut, dodaj oregano, natkę i passatę (lub koncentrat i 3-4 łyżki wody), przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze 5 minut. Przestudź.
Z cebul usuń środki – zostaw 3-4 największe pierścienie. Część pierścieni (z dwóch lub trzech cebul) posiekaj i wymieszaj z krojonymi pomidorami.Sos przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nafaszeruj cebule, ułóż na warstwie sosu, zapiekaj przez 20-25 minut. 5 minut przed końcem ułóż po plastrze sera.
Komentarze