Cannelloni ze szpinakiem i fetą

4.47 (158 ocen)

Nieskomplikowane, smaczne danie na lekki obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 17 szt.makaronu cannelloni
    450 g szpinaku( u mnie mrożony)
    300 g sera typu feta
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    sos: 300ml gęstego soku pomidorowego
    2 dojrzałe pomidory
    bazylia i oregano suszone
    masło do wysmarowania formy
    sól, pieprz
    bazylia do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak odparuj na patelni 1. Łyżkę masła rozgrzej na patelni i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i duś kilka minut, aż odparuje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź.
  • fetę wymieszaj z masą szpinakową 2. Masę szpinakową przełóż do miski i wymieszaj z pokruszoną fetą. Przygotowanym farszem nadziewaj makaron.
  • 3. Zrób sos: pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku podgrzej sok pomidorowy, wsyp pokrojone pomidory, przypraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Zagotuj.
  • makaron ułóż na posmarowanej masłem blaszce 4. Na wysmarowaną masłem blaszkę układaj ściśle makaron i polej gorącym sosem. Zapiekaj 30 minut w temp.180 st. Porcje cannelloni wyłóż na talerz i udekoruj bazylią.

Porady

* w sezonie warto użyć świeżego szpinaku *sos można zrobić z gotowej puszki z pomidorami *farsz nadziewałam przy pomocy małej łyżeczki *należy pamiętać, żeby nie przesolić masy szpinakowej, bo feta jest słona * z podanych składników wychodzi 17 szt.makaronu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować