Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
4 kg buraków
1/2 kg cebuli
3 łyżki soli
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
200 ml wody
ziele angielskie
liść laurowy
Buraczki z cebulą na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki włożyć do zimnej wody. Gotować do 2 godzin w zależności od wielkości. Małe buraczki gotować - 1 godzinę, średnie - 1,5 godziny, duże - 2 godziny. Czas mierzymy od momentu zagotowania wody. Nie solić wody. Gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Z wody, octu, cukru i oleju ugotować zalewę, wystudzić. Do zalewy dodać ziele angielskie i liście laurowe.
2.Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły. Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe.
Komentarze