Buraczki z cebulą na zimę

2.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg buraków
    1/2 kg cebuli
    3 łyżki soli
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 szklanka octu
    1/2 szklanki oleju
    200 ml wody
    ziele angielskie 
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Buraczki z cebulą na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki włożyć do zimnej wody. Gotować do 2 godzin w zależności od wielkości. Małe buraczki gotować - 1 godzinę, średnie - 1,5 godziny, duże - 2 godziny. Czas mierzymy od momentu zagotowania wody. Nie solić wody. Gotować pod przykryciem.  Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Z wody, octu, cukru i oleju ugotować zalewę, wystudzić. Do zalewy dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • 2. Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły. Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować