Buraczki na zimę

4.46 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze pod ręką i gotowe do wszystkiego. Baza do zup, 1sałatek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5kg buraków
    3 łyżki soli ( można więcej wg smaku)
    3 łyżki cukru
    0,5 szkl octu 10%
    ok. główki czosnku ( 1spory ząbek na słoik)
    po kilka ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 mały listek laurowy na słoik
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Sałatki Przetwory

Buraczki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki na zimę 1. Buraki wyszorować, umyć i ugotować w łupinkach. Przelać zimną wodą i zostawić je w niej do ostygnięcia.
  • buraczki na zimę 2. Obrać i starkować na jarzynowej tarce. Z podanych przypraw zrobić zalewę. Gorącą wlać do buraków. Wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min. Studzić obrócone do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz przepis na: buraczki z papryką

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować