Zawsze pod ręką i gotowe do wszystkiego. Baza do zup, 1sałatek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5kg buraków
3 łyżki soli ( można więcej wg smaku)
3 łyżki cukru
0,5 szkl octu 10%
ok. główki czosnku ( 1spory ząbek na słoik)
po kilka ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 mały listek laurowy na słoik
Buraczki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki wyszorować, umyć i ugotować w łupinkach. Przelać zimną wodą i zostawić je w niej do ostygnięcia.
2.Obrać i starkować na jarzynowej tarce. Z podanych przypraw zrobić zalewę. Gorącą wlać do buraków. Wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min. Studzić obrócone do góry dnem.
Komentarze