Buraczki do słoika na zimę

  • wyświetlono: 144682 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz robię przetwory na zimę, przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami.

  • 180min

Składniki

- 4-5 kg buraków
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki do słoika na zimę

  • 1. Buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą jeszcze lekko ciepłe obieramy je ze skóry.
  • 2. Obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sól, około 3/4 szklanki octu i 1 szklankę cukru (sól, ocet i cukier najlepiej dodawać partiami - co jakiś czas próbując).
  • 3. Gotowe buraki wkładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy brzeg słoika i mocno zakręcamy. Buraki pasteryzujemy około 20-25 minut.

Porady

Słoiki najlepiej wyparzać w piekarniku przez około 10-15 minut w 100 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiwarzywaburakiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-0e0guj0

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarte jabłka do słoików na zimę

Nadają się na jabłecznik lub do...

tarte jabłka na zimę

Dodane przez: bpuzio

jabłka w słoiku na zimę do szarlotki

to łatwy sposób zimą na pyszną...

Pikantne leczo do słoików na zimę

Dodane przez: AnetaSłużałek

Pikantne leczo do słoików na zimę

Bardzo dobre pikantne leczo w sam...

borówki

Dodane przez: majka190382

BORÓWKI LEŚNE DO MIĘSA- DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Prawdziwy stary przepis od mojej...

Sałatka ogórkowa do słoików na zimę

Dodane przez: LenaGotuje

Sałatka ogórkowa do słoików na zimę

Do zimy jeszcze daleko, ale warto...

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE