Buraczki z cebulą i papryką na zimę

4.36 (227 ocen)

Moja babcia robi je od lat, więc i ja zaczęłam. Buraczki świetnie nadają się do mięsnego obiadu, do kanapek, można je również podgrzać i zjeść na ciepło. Przepis nie zawiera wody.

Składniki:

  • 3 kg buraczków
    1 kg czerwonej papryki
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    1 szklanka cukru
    200 ml octu 10%
    3 łyżeczki soli
    1 szklanka oleju
Wystaw ocenę:

4.36 (227 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki z cebulą i papryką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, wystudzić. Wystudzone obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Składniki za zalewę zagotować, dodać cebulę i paprykę, gotować ok 7 min aż trochę zmiękną, następnie dodać starte buraczki, całość gotować kolejne 7-10 min. Nakładać do słoików, szczelnie zakręcać i pasteryzować 5 -8 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować