Owoce morza w occie winnym

0 (0 ocen)

Świetny sposób na zagospodarowanie mieszanki surowych owoców morza. *Zamarynowane będą idealnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • frutti di mare mrożone 1/2 kg
    ocet winny 1/3 - 1/2 szkl.
    cukier do smaku
    sól morska do smaku
    natka pietruszki kilka gałązek
    czosnek 2-3 ząbki
    papryka pomarańczowa 1/2 strąka
    papryczka chili 1 mała
    cebulka marynowana perłowa do smaku
    liście laurowe 2-3 szt.
    cytryna 1 duża
    cebula biała 1 średnia
    ziele angielskie całe kilka kulek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Owoce morza w occie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14rlpv8 1. Składniki marynaty połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia soli oraz cukru. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć nieco skórki wprost do marynaty i wycisnąć cały sok. Marynatę rozcieńczyć wodą do smaku.

    Zagotować litr osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, dodać paprykę, cebulę i chili pokrojone w paseczki - gotować kilkanaście minut pod przykryciem, aby wywar przeszedł aromatem przypraw. Do wywaru włożyć mieszankę owoców morza i na małym ogniu gotować ok. 5 minut. Po odcedzeniu od razu na gorąco przełożyć do słoika (szczelnie zamykanego pojemniczka), dodając marynowane cebulki perłowe, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki - zalać zimną marynatą.

    Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 doby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować