Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

4.36 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z pieczonym burakiem nie należy do tych "szybkich" ale warto poświęcić nieco więcej czasu, alby uzyskać trochę słodką, trochę słoną i orzechową mieszankę smaków i kolorów.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 buraki
    200g rukoli
    pół opakowania fety
    garść pestek słonecznika

    Dressing:

    3-4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 ząbek świeżego rozgniecionego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.36 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej umyte m=buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

    W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"

    Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować