Sałatka z pieczonym burakiem nie należy do tych "szybkich" ale warto poświęcić nieco więcej czasu, alby uzyskać trochę słodką, trochę słoną i orzechową mieszankę smaków i kolorów.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 buraki
200g rukoli
pół opakowania fety
garść pestek słonecznika
Dressing:
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek świeżego rozgniecionego
sól, pieprz do smaku
Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej umyte m=buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"
Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem.
Komentarze