Buraczki tarte w occie winnym

  • wyświetlono: 2614 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jestem emerytką i babcią Michałka. Kiedyś miałam własne warzywa, teraz robię przetwory z tego, co dostaję od sąsiadów.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Maria Szczepanik, Rzeszów
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 5 kg młodych buraków
● 3-5 liści laurowych
● ocet winny lub jabłkowy
● sól
● cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki tarte w occie winnym

  • 1. Umyte buraczki (najlepiej
    zbliżonej wielkości) gotujemy
    do miękkości z liśćmi laurowymi.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Buraczki obieramy i ścieramy
    na tarce z dużymi oczkami lub
    na miazgę, jeśli mają być na
    ćwikłę. Dodajemy do smaku ocet, odrobinę cukru i soli. Jeśli
    buraczki wydają się zbyt suche,
    rozrzedzamy je odrobiną przegotowanej
    wody.
  • 3. Buraczki wkładamy do słoiczków
    i pasteryzujemy.
PPWS_02-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuburaki

Komentarze

Podobne przepisy

sałatka z buraczkami w miodzie

Dodane przez: mgrakowska

Sałatka z buraczkami w miodzie

Ta pyszna, zdrowa sałatka zaskakuje...

sałatka buraczana

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Sałatka w kolorze violet (z buraczkami)

przepis na szybką i prostą sałatkę...

sałatka z burakiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczone, ziołowe buraczki w sałatce.

Zapewniam, że ziołowe buraczki...

image-1xykdnp

Dodane przez: Mniam1

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

Kawałki śledzi a'la Matjas pływające...

Buraczki

Dodane przez: Doraa

Buraczki

Buraczki do obiadu, urozmaicone...

Surówka z buraczków

Dodane przez: Mariola123

SURÓWKA Z BURACZKÓW CZERWONYCH W SOSIE...

Pyszna, zdrowa i efektowna surówka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE