Buraczki tarte w occie winnym

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytką i babcią Michałka. Kiedyś miałam własne warzywa, teraz robię przetwory z tego, co dostaję od sąsiadów.

Składniki:

  • ● 5 kg młodych buraków
    ● 3-5 liści laurowych
    ● ocet winny lub jabłkowy
    ● sól
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Buraczki tarte w occie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte buraczki (najlepiej
    zbliżonej wielkości) gotujemy
    do miękkości z liśćmi laurowymi.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Buraczki obieramy i ścieramy
    na tarce z dużymi oczkami lub
    na miazgę, jeśli mają być na
    ćwikłę. Dodajemy do smaku ocet, odrobinę cukru i soli. Jeśli
    buraczki wydają się zbyt suche,
    rozrzedzamy je odrobiną przegotowanej
    wody.
  • 3. Buraczki wkładamy do słoiczków
    i pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować