Polska burakiem stoi więc okraszamy dziś nim włoski makaron. Szałwia jest niesamowita dodaje smaku dziczyzny, a migdały chrupkości. Idealne połączenie którego musicie zdecydowanie spróbować!
Buraczane tagliatelle z młodą kapustą, szałwią i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej mąki do miski. Zblenduj buraka z jajkiem i dodaj do mąk. Stopniowo wprowadzaj buraka, a kiedy masa będzie już stała przejdź na stolnicę. Jeżeli czujesz potrzebę możesz podsypywać delikatnie mąką. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.
2.Następnie owiń folią i odstaw na 30 minut.
3.Rozwałkuj cienko makaron, odstaw płat na chwilę aby trochę wyschnął, zawiń i pokrój w wybrany format. U nas były to tagliatelle których szerokość wariuje od 6 do 8 mm.
4.Nastaw wodę na makaron i posól. Pokrój kapustę i migdały. Podgrzej patelnie i podpraż na niej migdały następnie odłóż. Wlej oliwę na patelnie i wrzuć kapustę smaż na lekkim ogniu do momentu kiedy będzie al dente. Poszatkuj szałwię i wrzuć do kapusty.
5.Zetrzyj ser, a makaron wrzuć do wody będzie potrzebował jakieś dwie minuty. Odstaw pół szklanki wody z makaronu na bok.
Wrzuć makaron do kapusty, dodaj również masło, ser, płatki chili i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Reguluj konsystencje wodą z makaronu. Wymieszaj i nie gotuj dłużej niż minute aby makaron został al dente. Podawaj posypany migdałami.
Komentarze