Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sezon na młodą kapustę już rozpoczęty, więc i u mnie pojawiają się potrawy z nią w roli głównej. Tutaj z dodatkiem chrupiącego boczku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:

    Makaron łazanki (ok. 0.5kg)
    1 mała główka kapusty lub połowa dużej
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    30 dkg boczku wędzonego
    2 cebule dymki
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno.
  • 2. Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący.
  • 3. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło.
    Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Młoda kapusta Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować