Bułki pszenne ze złotym siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułki pszenne na drożdżach doskonale smakują z wędliną, nabiałem, warzywami lub z dżemem. Do bułek dodałam złote siemię lniane, ale można też dodać brązowe siemię. Oba gatunki nasion lnu mają właściwości zdrowotne, dlatego też warto często dodawać siemię do pieczywa, zup, sosów, jogurtów i koktajli warzywnych.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml wody
    180 ml mleka
    50 ml oleju
    600 g mąki pszennej
    130 g siemienia lnianego
    35 g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne ze złotym siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielimy siemię lniane. Nie musimy mielić go bardzo drobno.

    2. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem w garnuszku i mieszamy z łyżką letniego mleka. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wyrosną łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz.
    Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno podwoić swoją objętość.

    3. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto, dzielimy na 12 równych części, z których formujemy okrągłe bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na pół godziny.

    4. W bułkach odciskamy ostrze nożyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225°C przez 17 minut.

Porady

Ciasto drożdżowe możemy przygotować ręcznie, albo w automacie, umieszczając w nim składniki, w takiej kolejności, w jakiej są wypisane. Żeby uzyskać chrupiącą skórkę, dole piekarnika możemy umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować