pasztet ze złotym siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

Pyszny pasztet z różnych gatunków mięsa.

Składniki:

  • ok. 1,5-2 kg mięsa (udko indyka, golonka sarny, przodek z zająca)
    marchewka
    seler
    pietruszka
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    pół łyżeczki zmielonego jałowca
    tymianek
    2-3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    2-3 łyżki masła
    ok. 3-4 jajek
    mielone złote siemię lniane do wysypania foremek i posypania wierzchu foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze złotym siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego oraz czosnku. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je z bulionu wraz z warzywami. Mięso oddzielamy od kości i mielimy, na końcu mielimy również warzywa, które z mięsem gotowały się w bulionie. Przyprawiamy, dodajemy całe jajka, dajemy siemię. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy siemieniem. Wykładamy masę mięsną, mocno ją ugniatając. Wierzch również posypujemy siemieniem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze ok 180 stopni C.

Porady

Jeśli masa wydaje nam się za sucha warto dolać bulionu, w którym gotowało się mięso z warzywami lub miękkiego masła. Do zrobienia pasztetu możemy użyć dowolnych gatunków mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować