Pasztet ze złotym siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego oraz czosnku. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je z bulionu wraz z warzywami. Mięso oddzielamy od kości i mielimy, na końcu mielimy również warzywa, które z mięsem gotowały się w bulionie. Przyprawiamy, dodajemy całe jajka, dajemy siemię. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
2.Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy siemieniem. Wykładamy masę mięsną, mocno ją ugniatając. Wierzch również posypujemy siemieniem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze ok 180 stopni C.
Porady
Jeśli masa wydaje nam się za sucha warto dolać bulionu, w którym gotowało się mięso z warzywami lub miękkiego masła.
Do zrobienia pasztetu możemy użyć dowolnych gatunków mięsa.
Komentarze