Bułki pszenne z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe pieczywo a najbardziej to mocno wypieczone chrupiące i pachnące bułeczki z nadzieniem czosnkowym, takie o to wyszły te bułeczki nic więcej do nich nie potrzeba, idealne na kolację lub śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    40 g świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    50 g miękkiego masła 82%
    200 ml mleka ciepłego

    Nadzienie:
    30 g masła miękkiego 82%
    główka czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miseczki wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, cukier oraz pokruszone drożdże, sól oraz czosnek granulowany. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. W między czasie robimy nadzienie, obrany czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z miękkim masłem.
  • bułki 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i tniemy nożem na 6 części, każdą część ciasta formujemy w podłużną bułeczkę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • bułki 4. Na wyrośniętych bułeczkach robimy nożem nacięcia i smarujemy nadzieniem czosnkowym.
  • 5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Czosnek granulowany Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować