Uwielbiam domowe pieczywo a najbardziej to mocno wypieczone chrupiące i pachnące bułeczki z nadzieniem czosnkowym, takie o to wyszły te bułeczki nic więcej do nich nie potrzeba, idealne na kolację lub śniadanie.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
50 g miękkiego masła 82%
200 ml mleka ciepłego
Nadzienie:
30 g masła miękkiego 82%
główka czosnku
Bułki pszenne z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, cukier oraz pokruszone drożdże, sól oraz czosnek granulowany. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.W między czasie robimy nadzienie, obrany czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z miękkim masłem.
3.Wyrośnięte ciasto zagniatamy i tniemy nożem na 6 części, każdą część ciasta formujemy w podłużną bułeczkę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
4.Na wyrośniętych bułeczkach robimy nożem nacięcia i smarujemy nadzieniem czosnkowym.
5.Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.
Komentarze