Bułki pszenne

  • wyświetlono: 1626 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Domowe bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację. Chrupiąca skórka i puszyste ciasto wewnątrz.

IMAG5432
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150ml letniego mleka
- 130ml letniej wody
- 20g drożdży
- 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenne

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać letnie mleko i wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
    Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać też olej. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • bułki2. Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnice, rozciągnąć na kształt wałka i podzielić na 8-9 kawałków. Z każdego uformować kulkę i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia.
  • bułki3. Zostawić tak bułeczki na 10min, wyrosną jeszcze. Naciąć nożem prawie do końca. Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 min

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułki śniadaniowebułki pszenne

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki pszenne poznańskie

Dodane przez: Kloruś

Bułki pszenne poznańskie

Proste w przygotowaniu i bardzo...

bułki pszenne z siemieniem

Dodane przez: klementynka

bułki pszenne z siemieniem

Do pszennego pieczywa warto dodać...

Bułki Pszenne "Kajzerki"

Dodane przez: gotowanietoproste

Bułki Pszenne "Kajzerki"

Pszenne bułeczki a'la kajzerki.

Bułki kukurydziano-pszenne

Dodane przez: JustKuchcik

Bułki kukurydziano-pszenne

Pyszne bułeczki przygotowane na...

Pszenne bułki razowe

Dodane przez: anemon

Pszenne bułki razowe

Bardzo smaczne bułki z mieszanki...

image-0563ve8

Dodane przez: KuchniaPoli

Bułki pszenne z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem pulchne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE