Bułki domowe z ziarnami i płatkami

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam piec domowy chleb i bułki . Z rodziną mieszkam na Florydzie i nie mam dostępu do polskich pysznych piekarni ... wiec pieczywo przygotowuję w domu dla mojej rodziny . Bułki są miękkie , pachnące i przepyszne . Polecam serdecznie.

  • 2 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki do zrobienia rozczynu:
    50 ml wody letniej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej

    Składniki do zrobienia ciasta :
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżeczki soli
    40 g masła
    150 ml mleka
    100 ml wody
    Siemię lniane 3 łyżki
    2 łyżki płatków owsianych

    Ziarna wg gustu do dekoracji bułeczek
    1 jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki domowe z ziarnami i płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn :
    Woda+ mąka+cukier+drożdże . Wymieszać wszystko i odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczka na ok. 20 minut .
  • Bułki domowe 2. W między czasie przygotowujemy ciasto . Ja używam miksera z końcówkę do wyrobu ciasta . Można tez ręcznie ciasto wyrobić .

    W małym garnku podgrzewamy delikatnie :
    Mleko +woda+masło . Tak żeby masło się rozpuściło , nie gorące , letnie jest ok.

    W glebokiej misce mieszkamy:
    Przesianą mąkę + masło z wodą i mlekiem + sól +jajka + płatki owsiane + siemię lniane .
  • Bułki domowe 3. Mieszamy aż wszystko się połączy .
    Ciasto nie powinno być mocno klejące , w razie potrzeby należy dołożyć mąkę.
  • Bułki domowe 4. Odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczka na około 1 h .
  • Bułki domowe 5. Ciasto powinno podwoić swoją objętość . Wykładamy na blat albo stolnicę i wyrabiamy przez jeszcze chwilkę .
  • Bułki domowe 6. Dzielimy ciasto na 10 kulek , ja używam wagi kuchennej i mierze 90 g na jedną bułkę.
    Można też podzielić ciasto na 10 równych części tak „ na oko”.
  • Bułki domowe 7. Można delikatnie naciąć bułki , np . Zrobić krzyżyk . Posmarować rozmąconym jajkiem i ozdobić nasionami . Jeszcze przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze 15 minut .
  • Bułki domowe 8. Wkładamy do piekarnika . Temperatura : 200 C na ok 20 minut aż będą złotawe .
  • Bułki domowe 9. Pyszne pachnące bułeczka domowe !
  • Bułki domowe 10. Smacznego !

Porady

Cierpliwości .... należy czekać aż drożdże będą porządnie pracować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować