Razowe bułki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i mlekiem, zostawić do wyrośnięcia.
2.Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (przynajmniej 10 minut)
Pod koniec wsypać siemię, i po łyżce ziaren słonecznika i dyni ,resztę zostawić do posypania wierzchu.
Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu , aby wyrosło.
3.Ciasto wyjąć na blat, odgazować (uderzyć dłonią kilka razy, aby wyszło z niego nadmiar powietrza)
Podzielić je na 4 części, a potem każdą jeszcze na 3, uformować 12 bułeczek.Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce , posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.
Odstawić do wyrośnięcia.
4.Bułki piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180*C
Wyjąć wystudzić na kratce.
Komentarze