Proste, domowe bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się.
Komentarze