PROSTE, DOMOWE BUŁKI PSZENNE

4.5 (160 ocen)

Nie ma nic lepszego niż cieplutkie, świeże, domowe pieczywo. Bułki są puszyste i mięciutkie w środku, a skórka jest chrupiąca.

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa typ 450 0.5 kg. + do podsypania
    drożdże świeże 20 g.
    ciepła woda 250 ml.
    sól 1 łyżka
    cukier 1 łyżeczka
    masło roztopione 1 i 1/2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Proste, domowe bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować