Bułki orkiszowo - gryczane z ziarnami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy z masłem aż się rozpuści, studzimy aż pozostanie lekko ciepłe.
2.Drożdże rozkruszamy w dużej misce, zalewamy przygotowanym ciepłym mlekiem. Dodajemy sól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy na 5 minut.
3.Ziarna mielimy na ,,proszek,, w malakserze lub młynku do kawy. Wsypujemy do zaczynu. Następnie dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto.
4.Na dłonie nalewamy łyżkę oleju, następnie ponownie wyrabiamy ciasto, nadając mu kształt kuli i smarując olejem ze wszystkich stron. Ciasto pozostawiamy w ciepłym, zamkniętym miejscu na 1,5 godziny.
5.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 porcji. Każdej z nich nadajemy kształt podłużnego palucha. Wszystkie paluchy układamy na blasze posmarowanej niewielką ilością oleju. Robimy nacięcie wzdłuż każdego palucha i smarujemy je wodą za pomocą pędzelka. Pozostawiamy na 15 minut.
6.Bułeczki pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia, czyli około 25 minut.
Podajemy gorące, lub studzimy na kratce, aby nie zaparowały od spodu.
Komentarze