Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rosół ze świeżymi warzywami to nietypowy sposób podania, ale jest bardzo ciekawy. Warto spróbować go teraz, gdy bez problemu kupimy chrupiące warzywa - groszek cukrowy, kalarepkę, jarmuż.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion - 1l (wołowy lub drobiowy - jaki wolicie)
    Grzyby mun - 2 szt duże
    Mięso z udka kurczaka (bez kości) - 4szt
    Marchew - 1szt
    Kalarepka - 1szt
    Jarmuż - 1 duża garść
    Groszek cukrowy - szklanka
    Przyprawy:
    liść limonki kafir - 3szt
    kolendra w proszku, kumin w proszku,
    pieprz, sos sojowy
    Makaron sojowy - 200g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
    Mięso z kurczaka też kroimy w paski.

    Do gotującego się bulionu (może być z poprzedniego dnia) dodajemy przyprawy, grzyby mun i kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut,

    W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy na kawałki. Liście jarmużu kroimy w paski. Z groszku obcinamy końcówki.
    Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

    Na talerzu układamy makaron i warzywa. Zalewamy gorącym bulionem i od razu podajemy.

Porady

Makaron sojowy można zamienić na ryżowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować