Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

4.48 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • dla dwóch osób:

    300 g piersi z kurczaka
    1 mała papryka zielona
    1 mała papryka pomarańczowa
    1 marchewka
    1 mały por
    150 g żółtej cukinii
    kawałek kapusty pekińskiej
    3 łyżki sosu teriyaki
    1 łyżka sosu sojowego
    szczypta curry i kuminu
    świeża pietruszka i kolendra wg. uznania
    kolorowy pieprz, sól do smaku
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę.
  • 2. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
  • 3. Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać.
  • 4. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.
  • 5. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami.

Porady

Można podawać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować