Domowy bulion warzywny

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bulion warzywny jest podstawą wielu dań, nie tylko zup, dlatego warto przygotować go samemu, zamiast posiłkować się kupnymi kostkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody
    2-3 marchewki
    ½ pora
    ¼ selera
    1 nieduża pietruszka
    1 liść kapusty młodej
    2 gałązki natki pietruszki
    2-3 liście lubczyku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3-4 suszone grzybki
    2 ziela angielskie
    Kilka ziaren pieprzu
    Sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Domowy bulion warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).

    Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.

    Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

    Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.

    Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować