Bułgarska zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne danie z mięsa mielonego i bakłażana! Przypomina smaki na południu Europy.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
    1 bakłażan
    1 puszka pomidorów
    250 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    Oliwa z oliwek
    Sol, pieprz
    Ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułgarska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana ze skórką kroimy w paski, posypujemy solą i zostawiamy na sitku na 30 minut. Tak pozbywamy się gorączki.
    Po tym czasie opłukać bakłażana.
  • 2. Pieczarki kroimy w plastry.
  • 3. Na dno formy do pieczenia wlewamy oliwę.
  • 4. Na oliwę układamy pierwszą warstwę- pieczarki.
  • 5. Następnie wsypujemy bakłażana. Przyprawiamy.
  • 6. Z mięsa mielonego formujemy klopsy i kładziemy je na warstwę pieczarek i bakłażana.
  • 7. Całość polewamy pomidorami z puszki.
  • 8. Posypujemy przeciśniętym czosnkiem.
  • 9. Całość przyprawiamy.
  • 10. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200°C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować