Bułeczki z mlekiem w proszku

4.47 (172 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Podczas pieczenia w całym domu cudownie pachniało drożdżowym ciastem. Bułeczki zajadaliśmy jeszcze ciepłe. Są przepyszne, delikatne i bardzo puszyste.

Przygotowanie ich jest trochę pracochłonne ale naprawdę się to opłaca gdyż bułeczki są po prostu cudowne :)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

    120 ml ciepłej wody

    3 łyżeczki cukru

    3/4 łyżeczki soli

    1 łyżeczka drożdży instant

    4 łyżki mleka w proszku

    1 duże jajko w temp. pokojowej

    3 łyżki miękkiego masła


    jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Dodać masło i wyrabiać ok 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią aby odgazować ciasto. Formujemy okrąg i dzielimy go na 8 części. Każdy kawałek zagniatamy i wałkujemy na podłużny placuszek, który zwijamy w rulon. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mleko w proszku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować