Te bułeczki są gotowe po ok 20 minutach, jeśli lubicie szybką, prostą i pyszną kuchnię, ten przepis jest właśnie dla Was, idealna niebanalna przekąska.
Bułeczki - rożki z lodów z czekoladą. tylko trzy składniki ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, a na blasze rozkładamy papier do pieczenia.
2.Lody topimy nad gorącą wodą lub w mikrofalówce na opcji rozmrażania. U mnie były to lody truskawowo-waniliowe. Idealne będą każde inne, ciekawą propozycją będzie dodanie lodów bakaliowych.
3.Do roztopionych lekko ciepłych lodów wsypujemy mąkę*, Wyrabiamy ciasto, powinno być miększe niż ciasto na pierogi, ale ścisłe. Jeśli nie chce się skleić dorzucamy.
* mąkę samorosnącą możemy samodzielnie wykonać : z 2,5 szklanki mąki odejmujemy łyżkę, i dodajemy 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
4.Wałkujemy, kroimy na 10 kwadratów, po czym na każdy nadziewamy kostką czekolady i sklejamy na pół, przy pomocy wody, wierzchy oprószamy mąką, jeśli chcemy aby były lśniące smarujemy jajkiem rozmieszanym z 3 łyżkami mleka.
5.Pieczemy 12-15 minut, po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce lub podajemy cieplutkie, w obu wariantach smakują wybornie.
6.Możemy je podać z sosem jogurtowym. Jogurt mieszamy z miodem i cynamonem. Podajemy w miseczce do bułeczek
Komentarze