1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól, cynamon oraz posiekane orzechy włoskie. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki. Polewamy ew. solonym karmelem.
Solony karmel:
Do rondelka/na patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu, aż cukier się rozpuści się i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewamy wodę (uwaga: może pryskać!). Energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie wlewamy śmietankę. Możemy ją lekko podgrzać, aby nie utworzyły się nam grudki. Gotujemy ok. 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodajemy masło oraz sól (do smaku). Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i przelewamy do słoika/miseczki. Sos gęstnieje, ale wystarczy go podgrzewać w mikrofali i nabiera ponownie lejącą konsystencję.
Komentarze