Brownie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne mocno czekoladowe ciasto

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g masła,
    - 300 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
    - 3 jajka,
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
    - 135 g mąki,
    - szczypta soli,
    - 1-2 garści połamanych orzechów włoskich,
    - 1 łyżeczka cynamonu.

    Solony karmel:
    - 4 łyżki białego cukru,
    - 1/4 szklanki wody,
    - 8 łyżek śmietany 30%,
    - 2 łyżki masła,
    - około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Brownie

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól, cynamon oraz posiekane orzechy włoskie. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki. Polewamy ew. solonym karmelem.

    Solony karmel:
    Do rondelka/na patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu, aż cukier się rozpuści się i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewamy wodę (uwaga: może pryskać!). Energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie wlewamy śmietankę. Możemy ją lekko podgrzać, aby nie utworzyły się nam grudki. Gotujemy ok. 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodajemy masło oraz sól (do smaku). Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i przelewamy do słoika/miseczki. Sos gęstnieje, ale wystarczy go podgrzewać w mikrofali i nabiera ponownie lejącą konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować