Brownie z SeroMakiem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszna propozycja na świąteczne ciasto a raczej na ciasto 3 w 1, gdyż mamy tu Brownie, kremowy Sernik oraz Makowiec. Spód wychodzi kleisty i głęboko czekoladowy a warstwa serowa z makiem przyjemnie kremowa.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okrągła forma do pieczenia 28 cm o wysokich bokach
    papier do pieczenia

    ciasto brownie:

    150 g mąki
    150 g masła
    200 g cukru trzcinowego
    6 dużych jajek klasa „L”
    200 g czekolady deserowej lub mlecznej może być też gorzka jak ktoś lubi
    2 łyżeczki czarnego lub ciemnego gorzkiego kakao
    szczypta soli
    250 ml mleka

    masa serowa:

    200 g gęstego mleczka kokosowego
    1 kg sera z wiaderka
    4 duże jajka klasa „L” + 3 żółtka
    200 g cukru
    2 opakowania po 35/40 g budyniu śmietankowego bez cukru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

    masa makowa:

    puszka masy makowej z bakaliami 850 g
    3 białka z jajek klasy „L”

    drip czekoladowy:

    100 g czekolady deserowej
    25 ml śmietanki 30 -36 %
    1 płaska łyżeczka czarnego lub ciemnego gorzkiego kakao

    dekoracja:

    posypka karmelowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Brownie

Brownie z seromakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód brownie: Masło rozpuść wraz z kakao, mlekiem i czekoladą aż do połączenia się wszystkich składników w całość i odstaw do przestygnięcia.
    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę a następnie do masy jajecznej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Do masy jajecznej dodawaj po woli przestudzoną – letnią nie gorącą masę czekoladową i mieszaj delikatnie do połączenia się obu mas. Gotowe ciasto na brownie wlej do formy wyłożonej na dnie i bokach ( wysoko na bokach by papier wystawał z 5 cm ponad formę ) papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp. 180 stopni przez 20 min.

    W czasie pieczenia spodu przygotuj masę serową i makową.

    Masa serowa: Jajka plus żółtka ubij z cukrem na puszysto, następnie dodaj ser z wiaderka, gęste mleczko kokosowe, aromat waniliowy oraz proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.

    masa makowa:

    Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek porcjami dodawaj gotową masę makową z bakaliami i delikatnie mieszaj do połączenia się ze sobą.

    Po 20 min. Pieczenia wyjmij z piekarnika spód brownie ale piekarnika nie gaś. Na Brownie na przemian wykładaj łyżką raz masę serową raz masę makową aż do wyczerpania obu mas. Włóż ponownie do piekarnika ciasto i piecz w temp. 180 stopni przez 60 min. Jeśli po tym czasie masa na środku będzie jeszcze dość płynna to piecz dodatkowe 20 minut. Po tym czasie zgaś piekarnik i zostaw w nim ciasto do przestygnięcia przez ok. 2 godz. Po tym czasie wyjmij pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Między czasie przygotuj polewę.

    Do rondelka połam czekoladę, dodaj śmietankę oraz kakao. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodną do całkowitego połączenia się składników i odstaw do przestygnięcia. Gotową polewą polej przestudzony placek i posyp karmelową posypką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Porady

Ważne wy użyć wysokiej blaszki by ciasto nie wypłynęło poza nią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować