Brownie z rabarbarem

4.5 (161 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne, zbite i mocno czekoladowe brownie na bazie gorzkiej czekolady, przełamane kwaskowatym smakiem rabarbaru

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    4 jajka
    1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    kilka kropli aromatu waniliowego
    2 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Brownie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 200 g gorzkiej czekolady, masło i brązowy cukier umieszczamy w szklanej misce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną puszystą masę. Dodajemy do nich przestudzoną, czekoladową masę i ponownie miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem lub 180 w funkcji góra-dół. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego, mąkę i kakao. Dokładnie mieszamy. Pozostałe 100 g czekolady drobno siekamy i dodajemy do masy. Wykładamy do blaszki. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy przez 25-30 minut, aż rabarbar zmięknie, a wokół pojawi się czekoladowa, chrupiącą skorupka. Brownie kroimy po lekkim wystudzeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować