Brownie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.200 g gorzkiej czekolady, masło i brązowy cukier umieszczamy w szklanej misce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną puszystą masę. Dodajemy do nich przestudzoną, czekoladową masę i ponownie miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem lub 180 w funkcji góra-dół. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego, mąkę i kakao. Dokładnie mieszamy. Pozostałe 100 g czekolady drobno siekamy i dodajemy do masy. Wykładamy do blaszki. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy przez 25-30 minut, aż rabarbar zmięknie, a wokół pojawi się czekoladowa, chrupiącą skorupka. Brownie kroimy po lekkim wystudzeniu. Smacznego!
Komentarze