Brioszkowe malinianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Wspaniałe na letnie wycieczki, moja rodzina je kocha

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    350 gramów mąki pszennej plus łyżka
    150 gramów masła
    150 ml mleka plus łyżka
    1/3 paczki świeżych drożdży
    2 jajka
    2 łyżki cukru kokosowego plus łyżka
    łyżeczka esencji waniliowej
    Odrobina soli

    Szklanka malin
    Łyżka cukru

    Łyżka mleka
    Łyżka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Brioszkowe malinianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mleka. Dodaję łyżkę mąki. Odstawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.
  • 2. W dużej misce łączę mąkę z mlekiem, jajkami i zaczynem, Dodaję cukier, wanilię, sól i mieszam składniki. Na koniec dodaję posiekane masło, i zaczynam dokładnie wyrabiać ciasto. Po około 10 minutach-kiedy nie klei się do rąk, formuję kulę i odstawiam ją na godzinę w ciepłe miejsce.
    Maliny przepłukuję, posypuję cukrem.
    Z ciasta odrywam kawałki, spłaszczam je, na środku kładę parę malin, zlepiam w kształt jagodzianki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smaruję brioszki mlekiem, posypuję cukrem. Piekę bułeczki 20 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować