Słodkie bułki z serem

4.44 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękkie i delikatne drożdżowe bułki o złotym kolorze i serowym nadzieniu.
Bułki z serem są bardzo smaczne, a podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity zapach.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ciasto:
    40 g roztopionego masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 szklanki mąki
    30 g pokruszonych świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    • nadzienie:
    500 g białego sera
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    łyżka wody
    • dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.44 (193 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Słodkie bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie bułki z serem 1. Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami i długo zagniatamy ciasto, które powinno stać się elastyczne. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz.

    Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Do białego sera dosypujemy cukier i rozcieramy dokładnie widelcem. Wbijamy jajko i mieszamy.

    Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i krótko zagniatamy ciasto w celu odgazowania. Formujemy z niego kulę i wałkujemy nadając mu kształt kwadratu o boku ok. 45 cm. Brzeg przy jednym boku smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście rozprowadzamy równomiernie przygotowany farsz. Składamy ciasto z farszem (jak na zdjęciu), tak aby powstały trzy warstwy nałożone na siebie. Ostatnią warstwą jest ta posmarowana jajkiem, które sklei końce ciasta.

    Złożone ciasto tniemy na paski szerokości około 4 cm. Każdy pasek dwukrotnie zakręcamy.
    Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy podłużne bułki. Ich końce powinny leżeć płasko. Pędzelkiem rozprowadzamy na bułeczkach resztę jajka i zostawiamy je w cieple na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

    Bułki z serem pieczemy przez 20 minut. Kiedy ostygną zdejmujemy je z blachy.
    Przygotowujemy lukier. Rozcieramy łyżeczką cukier puder w wodzie i soku z cytryny i polewamy lukrem bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Nabiał Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować