Miękkie i delikatne drożdżowe bułki o złotym kolorze i serowym nadzieniu.
Bułki z serem są bardzo smaczne, a podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity zapach.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
• ciasto:
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 szklanki mąki
30 g pokruszonych świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
• nadzienie:
500 g białego sera
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
• lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżka wody
• dodatkowo:
1 jajko
Słodkie bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami i długo zagniatamy ciasto, które powinno stać się elastyczne. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Do białego sera dosypujemy cukier i rozcieramy dokładnie widelcem. Wbijamy jajko i mieszamy.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i krótko zagniatamy ciasto w celu odgazowania. Formujemy z niego kulę i wałkujemy nadając mu kształt kwadratu o boku ok. 45 cm. Brzeg przy jednym boku smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście rozprowadzamy równomiernie przygotowany farsz. Składamy ciasto z farszem (jak na zdjęciu), tak aby powstały trzy warstwy nałożone na siebie. Ostatnią warstwą jest ta posmarowana jajkiem, które sklei końce ciasta.
Złożone ciasto tniemy na paski szerokości około 4 cm. Każdy pasek dwukrotnie zakręcamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy podłużne bułki. Ich końce powinny leżeć płasko. Pędzelkiem rozprowadzamy na bułeczkach resztę jajka i zostawiamy je w cieple na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Bułki z serem pieczemy przez 20 minut. Kiedy ostygną zdejmujemy je z blachy.
Przygotowujemy lukier. Rozcieramy łyżeczką cukier puder w wodzie i soku z cytryny i polewamy lukrem bułki.
Komentarze