Malinianki

5 (7 ocen)

  • 2 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Pyszne bułeczki z malinowym nadzieniem.

  • 2 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    600g mąki pszennej
    25g drożdży
    7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy)
    2 jajka
    100g masła
    2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy)
    250ml mleka

    + 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania

    NADZIENIE:

    500g malin
    10 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Malinianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    W tym czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić.
    Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200'C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować