drożdżowe mini bułeczki z serem

4.44 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszne, mięciutkie dzieci uwielbiają, ale zachwycą też dorosłego

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 żółtka,
    80-100g miękkiego masła ,
    1 szklanka ciepłego mleka ,
    1/3 kostki świeżych drożdży,
    4 płaskie łyżki cukru,
    szczypta soli,
    wanilia laska może być cukier waniliowy
    mąka ok 500g
    Masa serowa:
    2 kostki białego sera 500g,
    cukier waniliowy,
    3 łyżki cukru,
    1 jajko
    2 białka
    pół budyniu śmietankowego
    dodatkowo
    100ml mleka do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.44 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżowe mini bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto, zagnieść i pozostawić ciasto na ok 20-30 minut do wyrośnięcia, przełożyć ciasto na stolnicę zagnieść, rozwałkować na grubość ok 8mm.
    2. Przygotować masę serową 2 kostki sera białego 500g - rozgniotłam widelcem, dodać cukier waniliowy, cukier, 1 całe jajko + 2 białka z ciasta ubiłam na pianę i budyń, dobrze wymieszać.
    3. Masę serową nakładam na brzeg ciasta , następnie zwijam tak jak paszteciki (w rulon) i odcinam, podzielić na kawałki ok 4 cm, gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować mlekiem odstawić na ok 10 minut do podrośnięcia, piec ok 20 minut w temp 180 C.
    4. Można polukrować bądź posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować