Boczek po azjatycku

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzięki temu przepisowi zaskoczysz swoich gości niebanalnym smakiem wieprzowiny jak i wzbogacisz swoją kuchnię w nowe, azjatyckie smaki. Gwarantuje ,że się zakochasz.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g boczku
    łyżka oleju

    marynata:
    łyżka sosu sojowego
    pół łyżeczki ostrej musztardy (u mnie z dodatkiem papryki trynidad scorpion)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    sos:
    2 łyżki sosu sojowego,
    4 łyzki wody,
    pół łyżeczki stłuczonych ziaren kolendry,
    pół łyżeczki imbiru suszonego
    pół łyżeczki czosnku
    dwie spore szczypty chili.
    Przyprawa orientalna wedle uznania.
    Pół łyżeczki miodu.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Boczek po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i kroimy w dość małe kostki, polewamy sosem sojowym i dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie masujemy aby się dobrze wchłonęło w nasze mięso. Następnie panierujemy w samej mące ziemniaczanej bardzo obficie i dokładnie- odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło (ważne, proszę nie pomijać tego kroku!)
  • 2. W międzyczasie w miseczce łączymy wszystkie składniki na nasz sos który dodamy na samym końcu naszej kulinarnej przygody.
  • 3. Po leżakowaniu smażymy nasze kostki boczku na małym ogniu na łyżce oleju . Każdy kawałek układamy na patelni dość ostrożnie aby nam się razem nasze kawałki nie skleiły. Jak już się kawałki zrumienią -dolewamy nasz sos i bardzo delikatnie mieszamy. Jak sos zgęstnieje a boczek jest soczyście pokryty sosem- wykładamy danie na talerz.

Porady

Świetnie się sprawdzi również karkówka lub wołowina. Polecam podawać w towarzystwie ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować