Boczek pieczony po azjatycku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na wyjątkowe danie! Soczysty i aromatyczny boczek pachnący sezamem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Boczek surowy - 1kg
    Marynata:
    Pasta miso - 2 łyżki
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Sambal oelek - 1 łyżka
    Kumin - 1 łyżeczka
    Kolendra suszona mielona - 1 łyżeczka
    Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
    Liście kafir - 4szt
    Ocet - 1 łyżka
    Cukier brązowy - 1 łyżk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek pieczony po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek pieczony po azjatycku 1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nimi boczek. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej i zostawić boczek w marynacie na całą noc.

    Wyciągamy go z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Przed pieczeniem wyjmujemy liści.
  • Boczek pieczony po azjatycku 2. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 90 - 100 minut co 3o minut obracając. Jeśli wasz kawałek boczku jest gruby można wydłużyć pieczenie do 120 minut.

    Ja podawałam plastry boczku z pieczonymi kolorowymi warzywami - ziemniakami, burakami i marchewką.

Porady

Olej sezamowy ma bardzo intensywny aromat, ale nie bójcie się go używać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować