Boczek pieczony po azjatycku

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosty przepis na wyjątkowe danie! Soczysty i aromatyczny boczek pachnący sezamem.

Sch
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Boczek surowy - 1kg
Marynata:
Pasta miso - 2 łyżki
Olej sezamowy - 1 łyżka
Sambal oelek - 1 łyżka
Kumin - 1 łyżeczka
Kolendra suszona mielona - 1 łyżeczka
Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
Liście kafir - 4szt
Ocet - 1 łyżka
Cukier brązowy - 1 łyżk

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony po azjatycku

  • Boczek pieczony po azjatycku1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nimi boczek. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej i zostawić boczek w marynacie na całą noc.

    Wyciągamy go z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Przed pieczeniem wyjmujemy liści.
  • Boczek pieczony po azjatycku2. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 90 - 100 minut co 3o minut obracając. Jeśli wasz kawałek boczku jest gruby można wydłużyć pieczenie do 120 minut.

    Ja podawałam plastry boczku z pieczonymi kolorowymi warzywami - ziemniakami, burakami i marchewką.

Porady

Olej sezamowy ma bardzo intensywny aromat, ale nie bójcie się go używać!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia chińskaazjatycka

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony boczek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczony boczek

Ten boczek śnił mi się ostatnio...

Dodane przez: grzesiek

Drobiowe po azjatycku.

Kuchnia azjatycka - pyszna i zaskakująca...

Boczek pieczony – pyszny!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Boczek pieczony

Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem...

Kurczak z kokosem po azjatycku

Dodane przez: RedakcjaPP

Kurczak z kokosem po azjatycku

Tę potrawę robię często, ponieważ...

Boczek pieczony

Dodane przez: Leszczu86

Boczek pieczony

Aromatyczny, soczysty, pieczony...

Boczek

Dodane przez: MałaMi

Szynka i boczek - pieczone

Dostałam ćwiartkę mięsa wieprzowego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE