Błyskawiczne pierniczki świąteczne

  • wyświetlono: 2054 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepis na te pierniczki jest sprawdzonym przepisem, który wykonuję już od kilku lat. Polecam zawsze zrobić na raz więcej ciasta, ponieważ możemy je później podzielić na mniejsze porcje, zamrozić lub trzymać w lodówce i piec pierniki kiedy tylko najdzie nas ochota. Dzięki dodatkowi miodu, ciasto może poleżeć naprawdę długo (mi jeszcze zostało w zamrażarce z ubiegłego roku) i nie zepsuje się, a nawet będzie jeszcze smaczniejsze.

ANALIZASMAKU
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

360 g mąki pszennej
100 g masła
140 g miodu
80 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Błyskawiczne pierniczki świąteczne

  • 1. W rondelku umieszczamy masło, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać. Kiedy zauważymy, że składniki się połączyły, wyłączamy gaz i odstawiamy masę. Powinna wystygnąć i zgęstnieć.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka. Kiedy masa z przyprawami już przestygła i jest gęstsza, to wlewamy ją do mąki oraz dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa wyjdzie dość lepka, ale nie dosypujemy mąki. Kiedy wymieszaliśmy składniki, wkładamy miskę do lodówki na około 2 godziny aby ciasto stężało. Ułatwi to później pracę.
  • Błyskawiczne pierniki świąteczne3. Kiedy ciasto stężało i nie lepi się, wyciągamy je z miski na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy rękoma. Następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm. Następnie wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami. Wykrojone pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy przez około 7-10 minut w 180 stopniach (góra-dół). Resztki które zostały zbieramy, ponownie ugniatamy, a następnie wałkujemy i wykrawamy pierniki. Tak postępujemy z wszystkimi porcjami ciasta lub część odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Jeśli zauważymy, że ciasto zaczyna się coraz bardziej kleić, to odstawiamy je do lodówki aby znowu stężało i później ponownie wałkujemy.
  • Błyskawiczne pierniki świąteczne4. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce i kiedy wystygną, możemy udekorować lukrem. Kiedy lukier zastygnie, pierniki przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Możemy je przechowywać naprawdę długo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasteczkadeseryświętapiernikiPierniczkisłodkieSŁODYCZEwypiekiświątecznekorzenne

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczne pierniczki (nocne)

Dodane przez: 2milutka

Świąteczne pierniczki (nocne)

W moim domu nigdy nie było tradycji...

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne

Pierniczki świąteczne z tego przepisu...

Pierniczki

Dodane przez: MagdalenaS

Świąteczne pierniczki

Pyszne, aromatyczne idealne na...

Pierniczki swiateczne

Dodane przez: Barbara Ornat

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Pierniczki ze starego przepisu.

świateczne pierniczki

Dodane przez: Bożena Z.

Gwiazdkowe miękkie pierniczki świąteczne

Proste i smaczne pierniczki świąteczne.

Prosty przepis na świąteczne pierniczki

Dodane przez: Annie_Ka

Świąteczne pierniczki - prosty i sprawdzony...

Od lat przygotowuję pierniki z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE