Miękkie pierniczki

0 (0 ocen)

Pyszne, pachnące ciasteczka, które zawsze piekę i dekoruję wspólnie z córeczką.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    8 żółtek
    3 białka
    1 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    200 ml gęstej śmietany 18%
    3 łyżeczki sody
    op. przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 kostka margaryny
    400g miodu

    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. W śmietanie (temp. pokojowa) rozpuścić sodę. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodać cukier a następnie żółtka.Wlać do mąki, wymieszać. Następnie wlać przestudzony miód i śmietanę, dokładnie wymieszać.Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut. Ostudzić. Udekorować lukrem lub polać czekoladową polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować