Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. W śmietanie (temp. pokojowa) rozpuścić sodę. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodać cukier a następnie żółtka.Wlać do mąki, wymieszać. Następnie wlać przestudzony miód i śmietanę, dokładnie wymieszać.Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
2.Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut. Ostudzić. Udekorować lukrem lub polać czekoladową polewą.
Komentarze