Blok czekoladowy kojarzy się z dzieciństwem, ale nie naszych dzieci, które mają słodycze na wyciągnięcie ręki. Jednak ja lubię czasami zrobić ten przysmak z różnymi dodatkami w środku, a moja córeczka jest zawsze nim zachwycona.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kostka margaryny Kasia
pół szklanki wody
szklanka cukru
3 łyżki kakao
0,5 kg pełnotłustego mleka w proszku
1 opakowanie chrupek w czekoladzie
1 opakowanie kulek kokosowych typu "Rafaello"
dodatkowo:
dowolna forma i posypki do udekorowania.
Blok czekoladowy z rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z cukrem i margaryną rozpuścić w garnuszku. Jak się rozpuści dodać kakao i mieszać aż się połączy.
2.Następnie wsypać mleko w proszku i wymieszać, żeby nie było grudek.
3.Lekko przestudzić.
4.W dowolną formę wsypuję chrupki czekoladowe ,aby wypełniły dno.
5.Na chrupki kładę kulki kokosowe
6.Masę czekoladową wkładam do formy, dokładnie wypełniając szczeliny między kulkami kokosowymi. Dociskam masę i wykładam na wierzch pozostałe chrupki czekoladowe.
Przed krojeniem pozostawiam na kolka godzin do schłodzenia.
Komentarze