Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny słodki blok czekoladowy z butelki obsypany wiórkami kokosu na bazie pełnego mleka w proszku z kawałkami czekolady,rodzynek,herbatników oraz smacznej galaretki w cukrze. Będzie idealnym deserem bez pieczenia do popołudniowej kawki.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 butelka ( u mnie z Mirindy)
    500 g pełnego mleka w proszku
    250 g cukru kryształu
    1 szklanka wody
    250 g margaryny
    2 łyżki kakao
    100 g wiórków kokosowych
    100 g rodzynek
    1 opakowanie dużych herbatników
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    250 g galaretki w cukrze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, kakao,cukier oraz margarynę zagotować. Po wystudzeniu do ciepłej polewy przesiać mleko w proszku.
  • 2. Czekoladę oraz galaretkę pokroić w drobną kostkę. Herbatniki skruszyć. Do masy wsypać czekoladę, galaretkę, herbatniki oraz rodzynki. Dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do czystej i suchej butelki ugniatając łyżką. Włożyć blok czekoladowy do lodówki do stężenia.
  • 3. Blok wyjąć z butelki. Za pomocą nożyczek rozciąć butelkę. Obtoczyć w wiórkach kokosowych ( ja swój blok troszkę spłaszczyłam bo chciałam taki uzyskać owalny).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować