Pyszny słodki blok czekoladowy z butelki obsypany wiórkami kokosu na bazie pełnego mleka w proszku z kawałkami czekolady,rodzynek,herbatników oraz smacznej galaretki w cukrze. Będzie idealnym deserem bez pieczenia do popołudniowej kawki.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 butelka ( u mnie z Mirindy)
500 g pełnego mleka w proszku
250 g cukru kryształu
1 szklanka wody
250 g margaryny
2 łyżki kakao
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
1 opakowanie dużych herbatników
1 tabliczka czekolady mlecznej
250 g galaretki w cukrze
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, kakao,cukier oraz margarynę zagotować. Po wystudzeniu do ciepłej polewy przesiać mleko w proszku.
2.Czekoladę oraz galaretkę pokroić w drobną kostkę. Herbatniki skruszyć. Do masy wsypać czekoladę, galaretkę, herbatniki oraz rodzynki. Dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do czystej i suchej butelki ugniatając łyżką. Włożyć blok czekoladowy do lodówki do stężenia.
3.Blok wyjąć z butelki. Za pomocą nożyczek rozciąć butelkę. Obtoczyć w wiórkach kokosowych ( ja swój blok troszkę spłaszczyłam bo chciałam taki uzyskać owalny).
Komentarze