blok czekoladowy

4.41 (194 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszny kakaowy blok wypchany po brzegi dodatkami :) Smak bloku nie jednej osobie przywodzi na myśl słodki smak dzieciństwa :) przygotowane z przepisu mojej mamy :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    500 g mleka w proszku
    4 czubate łyżki kakao
    250 g pokruszonych herbatników
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g posiekanych migdałów
    100 g rodzynek
    2 kwadratowe wafle tortowe

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN + chłodzenie
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy margarynę, cukier i wodę. Podgrzewamy, często mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Kakao i mleko w proszku mieszamy ze sobą. Zdecydowanym ruchem wsypujemy do rozpuszczonej margaryny i bardzo dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy wszystkie bakalie i pokruszone herbatniki. Mieszamy, żeby składniki równomiernie się rozprowadziły
  • 2. Kwadratową formę wykładamy folią aluminiową. Wkładamy do niej 1 wafel tortowy, a na niego całą czekoladową masę. Wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem, dociskamy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem kroimy w kostkę. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować