Bitki Schabowe W Sosie Pieczarkowym

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Propozycja na pyszny jesienny obiad z mięskiem i pieczarkami :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2-3 osoby:

    5 plastrów schabu
    1/2 dużej cebuli
    około 150 g pieczarek
    2-3 łyżki mąki pszennej
    1 mały ząbek czosnku
    1/2 szkl śmietany 30 %
    około 3 szkl wody
    1/2 korzenia pietruszki
    natka pietruszki
    sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam do gotującego się garnka z wodą, warzywkiem i korzeniem pietruszki.
    2. Na tej samej patelni (o ile się nadaje ;) przesmażamy cebulę a następnie dodajemy ząbek czosnku i starte na grubych oczkach pieczarki lub pokrojone w pasterki ( ja zazwyczaj robię pół na pół )
    Przesmażone przekładam do garnka z gotującym się mięsem, doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada).
    3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu.
    Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować