Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam do gotującego się garnka z wodą, warzywkiem i korzeniem pietruszki.
2. Na tej samej patelni (o ile się nadaje ;) przesmażamy cebulę a następnie dodajemy ząbek czosnku i starte na grubych oczkach pieczarki lub pokrojone w pasterki ( ja zazwyczaj robię pół na pół )
Przesmażone przekładam do garnka z gotującym się mięsem, doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada).
3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu.
Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!
Komentarze