Bitki schabowe w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zrobiłam na obiad i szybko pozostał pusty garnek.Zwykłe, proste danie i do tego szybko się robi. A schabik, jak to schabik lubi pootulać się w sosiku , i to z pieczarkami...

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
    sól i przyprawa do mięs do smaku
    olej do smażenia
    sos:
    0,5 kg. pieczarek
    2 szkl. bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 cebula pokrojona w kostkę
    listek laurowy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki mąki
    pół szkl. śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sosy

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki 1. Na masełku podsmażam cebulę, dodaje pieczarki i podsmażam. Podlewam bulionem, dodaję listek laurowy, suszone pomidory , gotuje. Gdy grzyby są już ugotowane zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną.
  • Bitki 2. Schab rozbijam, solę i przyprawiam przyprawą, smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Bitki 3. Usmażony schab przekładam do sosu. Doprowadzam do zagotowania. Podaje z ziemniakami lub kaszą jaglaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować