Bardzo smaczne i syte danie mięsne na obiad, mięso usmażone na oleju a potem gotowane w sosie pieczarkowym. Idealne danie na rodzinny niedzielny obiad. Danie świetnie smakuje z kluskami śląskimi.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 plastry schabu
przyprawa do wieprzowiny
kostka mięsna
olej do smażenia
3 duże pieczarki
1,5 łyżki mąki
koperek suszony
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć a następnie cienko rozbić. Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć w przyprawie i obsmażyć bitki z dwóch stron. Do garnka przełożyć mięso i zalać wodą ok 2 szklanek, dodać kostkę mięsną oraz pieczarki pokrojone drobno na plasterki. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody.
2.Gdy mięso jest już miękkie, mieszamy wodę z mąką i zagęszczamy sos, dodajemy suszony koperek tak ok pół łyżeczki, gotujemy przez 5 minut i ściągamy z ognia.
Komentarze