Ciasto biszkoptowe z masą truskawkowo-śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka
*Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat.
* Kremówkę ubijamy na sztywno. Część truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta. Resztę dobrze miksujemy. Zmiksowane truskawki dodajemy do ubitej kremówki. Miksujemy, dosładzając do smaku.
* Do żelatyny dodajemy wodę, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Zimną dodajemy do masy śmietanowo truskawkowej. Połowę masy odkładamy na bok i wierzch ciasta, drugą połowę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym, który następnie nasączamy. Pozostałą masą smarujemy boki, wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ołówkami. Odstawiamy do lodówki aby masy stężały.
Komentarze