CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO-ŚMIETANOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, na jego zakończenie zróbmy to proste ciasto. Poza sezonem śmiało wykorzystajmy truskawki mrożone

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    8 łyżek mąki
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    330 ml śmietany 30 %
    400 g truskawek
    poncz:
    woda
    cukier
    sok z cytryny
    dodatkowo:
    3 łyżki żelatyny
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z masą truskawkowo-śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka
    *Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat.
    * Kremówkę ubijamy na sztywno. Część truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta. Resztę dobrze miksujemy. Zmiksowane truskawki dodajemy do ubitej kremówki. Miksujemy, dosładzając do smaku.
    * Do żelatyny dodajemy wodę, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Zimną dodajemy do masy śmietanowo truskawkowej. Połowę masy odkładamy na bok i wierzch ciasta, drugą połowę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym, który następnie nasączamy. Pozostałą masą smarujemy boki, wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami, czekoladowymi ołówkami. Odstawiamy do lodówki aby masy stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Alkohol Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować