Tort z rolad z masą truskawkowo śmietanową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort inaczej – ciasto biszkoptowe w postaci rolady, przełożone sycącą masą z truskawek i śmietanki. Bardzo sycące ciasto, wilgotne no i bardzo pracochłonne. Ale warto wypróbować przepis – bo ciasto wyszło super orzeźwiające.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma, tortownica o śr.– 24 cm
    Składniki ciasto:
    6 dużych jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    2 łyżki gorącej, przegotowanej wody
    2 razy po 2/3 szklanki mąki tortowej
    2 razy po 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    Papier do pieczenia
    Folia spożywcza
    Blacha o wymiarach:30x36 cm
    2 śmietanki 30% - 2x330 ml
    1 jogurt grecki – 400 g
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny – namoczyć w ½ szklanki zimnej wody by stężała, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się.
    1 szklanka truskawek – u mnie mrożonych(po rozmrożeniu bez soku)
    1 galaretka truskawkowa
    ½ szklanki cukru pudru
    1 słoik dżemu truskawkowego – 410 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort z rolad z masą truskawkowo śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 3 jajka wybić, dodać szczyptę soli, 2/3 szklanki cukru – ubić na puszystą masę. Dodać 1 łyżkę gorącej wody, ubić. 2/3 szklanki mąki wymieszać z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia – porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równo łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 25 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika zwinąć ciasto w roladę.
    Powtórzyć czynność z druga roladą.
    Wystudzone ciasta posmarować dżemem, zwinąć w roladę i w papier do pieczenia, odstawić na 2 godziny. Następnie rolady pociąć ostrym nożem na wąskie kawałki około 5 mm.
    Tortownicę - spód i boki wyłożyć folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć kawałkami rolady.
    Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, wystudzić, wlać do masy truskawkowej, wymieszać. 1 śmietankę ubić na sztywno z połową cukru pudru, małymi porcjami dodawać do masy truskawkowej, delikatnie mieszać. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na warstwę roladek, wyrównać, schłodzić kilka minut. Ułożyć znów plastry rolady. Drugą śmietankę ubić z pozostałym cukrem pudrem, dodać jogurt grecki, wymieszać, na koniec dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać. Wylać warstwę(część zostawić do dekoracji) na kawałki rolady, schłodzić kilka minut w lodówce. Potem wylać pozostały krem truskawkowy. Schłodzić. Udekorować pozostałą śmietanką i gęstym ciemnym dżemem. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.

Porady

1. do kremu można użyć już świeżych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować