Tort urodzinowy z masą śmietanową z nutellą

4.5 (186 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki tort przygotowałam dla syna na 15. urodziny

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa śmietanowa z nutellą do przełożenia:
    500 ml śmietany 30 %
    250 g mascarpone
    cukier puder do smaku
    2 łyżki nutelli
    poncz:
    3 szklanki przegotowanej wody
    cukier do smaku
    sok z cytryny- wedle uznania
    masa maślana na wierzch:
    200 g masła 82% tluszczu
    szklanka cukru pudru
    sok z cytryny
    drip cake:
    60 ml smietanki 30%
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    pół tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort urodzinowy z masą śmietanową z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
    Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
    * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy.
    Masę dzielimy na 3 części. 1/3 pozostawiamy bez dodatków, do pozostałych dwóch dodajemy nutelle, mieszamy razem.
    * Biszkopty przekrawamy na połowę.
    *Na dół bierzemy jeden biszkopt, nasączamy.Wykładamy masę z butellą- połowę.Następnie wykładamy kolejny biszkopt, wykladamy masę śmietanową. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy masę z nutellą. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki
    *Masło do masy musi mieć temp pokojową. Miękkie ucieramy, dodajemy stopniowo cukier puder, miksujemy na puch. Dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny. Miksujemy. Tak przygotowaną masą smarujemy boki i wierzch tortu, robimy tzw tynk, rozsmarowując masę równomiernie.
    *Drip: śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej kostki czekolady, mieszamy. Drip studzimy do temp pokojowej
    *Tort wstawiamy na 5 minut do zamrażarki, po tym czasie drip przekladamy do worka cukierniczego z okrągłą koncówką. Najpierw górną warstwę naokoło polewamy, będą powstawały spadające sople. Na koniec pozostałą czekoladę wylewamy na wierzch tortu, rozsmarowujemy na gładko.
    * Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować