Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

-delikatne i nieziemskie w smaku!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy
    5srednich jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    2. Ciasto makowo - kokosowe:
    3\4 szklanki suchego maku
    5 białek
    3\4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    3. Masa budyniowa
    2 , 5 szklanki mleka
    4 żółtka
    3 łyzki mąki
    3 łyzki cukru
    1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej o smaku smietankowym

    oraz
    masło 1 kostka

    4. Polewa czekoladowa
    3 łyżki kakao
    2 łyzki cukru
    125 g masła
    oraz

    opakowanie okrągłych biszkoptów
    oraz alkohol do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt kakaowy.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, nastepnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodac kakao , delikatnie wymieszać składniki.
    Ciasto wylac na natłuszczona , wyłozoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180 s. C

    2. Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać.
    Ciasto wyłozyc na blaszke i , piec w 170 stop. przez ok.35 minut.

    3. Masa budyniowa :
    1 i 1\2 szklanke mleka wraz z cukrem zagotowac.Na gotujące sie mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem , ,Ponownie zagotowac , mieszajac zeby sie nie przypaliło , ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawac partiami masło i ,utrzec na puch.
    4. Polewa czekoladowa:
    Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuscic na ogniu w rondelku .
    Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.

    Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy -ciasto makowo- kokosowe - masa budyniowa -biszkopty-polewa czekoladowa, Ciasto schłodzic. Smacznego !

Porady

blacha o wym 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować