Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, nastepnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodac kakao , delikatnie wymieszać składniki.
Ciasto wylac na natłuszczona , wyłozoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180 s. C
2. Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto wyłozyc na blaszke i , piec w 170 stop. przez ok.35 minut.
3. Masa budyniowa :
1 i 1\2 szklanke mleka wraz z cukrem zagotowac.Na gotujące sie mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem , ,Ponownie zagotowac , mieszajac zeby sie nie przypaliło , ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawac partiami masło i ,utrzec na puch.
4. Polewa czekoladowa:
Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuscic na ogniu w rondelku .
Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
Komentarze