Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe z nutą piernika i czerwonych owoców. Ciasto z kremem serowo-kajmakowym i galaretką czekoladową. Ciasto pracochłonne ale godne na przyjęcie świąteczne. Wyszło delikatne i pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30,12,2023
    BISZKOPT PIERNIKOWY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -40 g. przypraw do pierników
    -1/2 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -280 g. dżemu truskawkowego

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -460 g. Kajmaku o smaku czekoladowym
    -30 g. żelatyny
    -125 ml. wody

    CIASTKA:
    -72 szt. herbatników

    ŻELKA JEŻYNOWO-RUBINOWA:
    -300 ml. frużeliny jeżynowej
    -700 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -1 galaretka Rubinowa
    -200 ml. wody do galaretki

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki Rubinowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40. Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 2. nasączenie- Jeśli biszkopt byłby suchy, to można odrobiną gorącej wody rozrzedzić dżem i go nasączyć. Mój był miękki to tylko rozsmarowałam dżem.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 3. masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką, Kajmakiem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do blachy równomiernie i rozsmarować.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 4. ciastka- Ułożyć warstwę herbatników.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 5. żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Frużelinę uzupełnić do 1 l. wodą przegotowaną. Razem połączyć obie masy i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na warstwę herbatników. Trochę schłodzić, ale nie do całkowitego zestalenia.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 6. Ułożyć herbatniki, na jeszcze nie całkiem zastygniętą żelkę. Zapobiegnie to odklejeniu warstw. Ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 7. galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto schłodzić ponownie w lodówce.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 8. Ciasto kroić, ciepłym i ostrym nożem.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 9. Ciasto przechowywać w lodówce.
  • Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką 10. Moje świąteczne wypieki: sernik, szarlotka, dwa ciasta tortowe i piernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować