Ciasto tortowe z nutą piernika i czerwonych owoców. Ciasto z kremem serowo-kajmakowym i galaretką czekoladową. Ciasto pracochłonne ale godne na przyjęcie świąteczne. Wyszło delikatne i pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
30,12,2023
BISZKOPT PIERNIKOWY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-40 g. przypraw do pierników
-1/2 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-280 g. dżemu truskawkowego
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-460 g. Kajmaku o smaku czekoladowym
-30 g. żelatyny
-125 ml. wody
CIASTKA:
-72 szt. herbatników
ŻELKA JEŻYNOWO-RUBINOWA:
-300 ml. frużeliny jeżynowej
-700 ml. wody
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-1 galaretka Rubinowa
-200 ml. wody do galaretki
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki Rubinowe
-900 ml. wody
-200 g. białej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Biszkoptowe piernikowe z kremem serowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40. Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej.
2.nasączenie- Jeśli biszkopt byłby suchy, to można odrobiną gorącej wody rozrzedzić dżem i go nasączyć. Mój był miękki to tylko rozsmarowałam dżem.
3.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką, Kajmakiem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do blachy równomiernie i rozsmarować.
4.ciastka- Ułożyć warstwę herbatników.
5.żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Frużelinę uzupełnić do 1 l. wodą przegotowaną. Razem połączyć obie masy i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na warstwę herbatników. Trochę schłodzić, ale nie do całkowitego zestalenia.
6.Ułożyć herbatniki, na jeszcze nie całkiem zastygniętą żelkę. Zapobiegnie to odklejeniu warstw. Ciasto schłodzić.
7.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto schłodzić ponownie w lodówce.
8.Ciasto kroić, ciepłym i ostrym nożem.
9.Ciasto przechowywać w lodówce.
10.Moje świąteczne wypieki: sernik, szarlotka, dwa ciasta tortowe i piernik.
Komentarze