Ciasto z dwoma kremami jogurtowymi, straciatella i kawowym. Ciasto też z herbatnikami, maczanymi w kawie. Ciasto wyszło delikatne, tortowe i przepyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
07,10,2023
BISZKOPT KAKAOWY :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM JOGURTOWY-STRACIATELLA :
-800 g. jogurtu greckiego
-330 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-ok.125 ml. wody
-100 g. czekolady gorzkiej
CIASTKA:
-herbatniki maślane
-mocna kawa do maczania
KREM JOGURTOWY-CAPPUCCINO :
-800 g. jogurtu greckiego
-330 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-100 g. zaparzonego Cappuccino
-100 g. sypkiego Cappuccino
-25 g. żelatyny
-ok.125 ml. wody
Biszkoptowe z kremem jogurtowym- cappuccino i z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Można go nasączyć zimną kawą.
3.krem 1-Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z jogurtem i cukrem pudrem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladą i wymieszać szpatułką. Wylać do blaszki i wyrównać.
4.ciastka- Herbatniki maczać w zimnej posłodzonej kawie i ułożyć na kremie. Ciasto trochę schłodzić.
5.krem 2- Tutaj najpierw zaparzyć połowę cappuccino. Ale z małą ilością przegotowanej gorącej wody i schłodzić. Z żelatyną postąpić jak w poprzednim kremie. Kawę w płynie ubić ze śmietanką, jogurtami i pudrem a potem z kawą w proszku. Na koniec zmiksować z żelatyną i wylać na herbatniki w blaszce. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Przed krojeniem oprószyć suchym cappuccino.
7.Kroić ciepłym i ostrym nożem. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze